Gotlantiin valmistautuminen – Kalatapahtumakuvaus

Muutamia kyselyitä tuli kalatapahtuma kuvauksesta, aiheesta olen kirjoitellut aikaisemminkin keskustelupalstoille ja kaikenlaisia kameroita on tullut kokeiltua. Ennen Gopron hankkimista kuvasin pokkarilla ja videokameralla. Mutta kun kala on kiinni niin molempia käsiä on voitava käyttää, monesti tuli kuvattua ihan muuta kuin oli tarkoitus tai kuva tärisee niin että siinä ei paljoa näytettävää jälkipolville. Action kamerassa tulee ottaa huomioon mielestäni muutama asia:

Kameran laatu/hinta suhde
Gopro on tällä hetkellä selkeä markkinajohtaja, mutta hinnoittelu myös on kärkipäätä. Itse ostin oman Hero 3 aikaan kun kilpailijoita ei juuri ollut ja arvostin hämärä kuvauksen kuvanlaatua. Jos kukkaron setelipinossa on varaa niin GoPro on varma valinta. Tosin tässäkin tilanteessa ostaisin kameran kotimaasta ja varusteet ulkomailta.
Hyviä vaihtoehtoja Goprolle on Eken H9, SJCAM 5000 ja Xiaomi Yi, Itse valitsisin tällä hetkellä Eken H9 ja Xiaomi Yi väliltä

http://www.banggood.com/EKEN-H9-WiFi-Sport-Action-Camera-DV-Car-DVR-Ultra-HD-4K-SPCA6350-HDMI-2-Inch-LCD-p-994488.html
http://www.banggood.com/SJcam-WiFi-Version-SJ4000-GoPro-Style-Extreme-Sport-Action-Camera-p-955567.html
http://www.banggood.com/SJcam-SJ5000X-ELITE-SONY-IMX078-GYRO-4K24-2K-2_0-Inch-LCD-Action-Camera-Novatek-with-Accessories-p-1009127.html
http://www.dx.com/p/sjcam-sj5000-1-5-tft-cmos-16mp-1080p-60fps-wi-fi-sport-action-camera-yellow-black-381178#.VvMHRx_S0nQ
http://www.banggood.com/Original-XiaoYi-Ambarella-A7LS-BSI-CMOS-WIFI-Sports-Action-Camera-p-969228.html

Varusteet
Kameroihin myydään rajaton määrä varusteita ja moneen kameraan sopii samat kiinnikkeet kuin Gopro:hon. Yllä mainitut kamerat käyttävät kaikki Gopro kiinnitystä. Minulla on Gopro:n omia ja Kiinan kiinnikkeitä, molemmat toimivat, mutta alkuperäiset ovat monin kertaisesti kalliimpia. Yleisesti Kiinan osat eivät kestä pakkasta samalla tavalla kuin alkuperäiset, mutta omalla kohdalla ongelmia ei ole ollut.
Itse olen tilannut varustesarjoja, jolloin samalla kerralla saa kaikkea tarpeellista, ja osia joita ei edes osannut kaivata.
http://www.dx.com/p/42-in-1-sports-camera-accessories-kit-for-gopro-hero-sj4000-sj5000-sjcam-xiaoyi-black-   418716#.VvMKBR_S0nQ


Käyttö
Kalastuspäivät ovat pitkiä ja tästä syystä kameraa ei voi pitää kokoaikaa päällä. Itse monesti laitan kameran päälle tärpistä eli kameran tulee saada päälle yhdellä kädellä mahdollisimman helposti ja nopeasti. Kameroissa on yhden napin painalluksella käynnistyviä ja niitä jotka joutuu ensin laittamaan päälle yhdestä napista ja toisesta kuvauksen päälle. Aina kameraa ei myöskään pysty käynnistään heti, kun kala kanssa pitää olla molemmat kädet käytössä mutta yleensä tällöin myös kala on kaukana, joten haitta ei ole suuri.
Akut
Minulla on nippu akkuja ja latausasema, jolla kaksi akkua pystyy lataamaan samaan aikaan.
http://www.banggood.com/2Pcs-3_7V-1600mAh-Battery-Dual-USB-Charger-For-Gopro-Hero-1-2-3-3-p-954311.html

Promalli laturi, mielenkiintoinen tuote.
http://www.banggood.com/Nitecore-UGP3-GoPro-HERO33-Charger-Nitecore-NLGP-Battery-Pack-p-983216.html

Yhteenveto
Nykyään en juuri lähde kalaan ilman kameraa, videoita on mukava katsella myöhemmin ja monesti jälkikäteen katsomalla oppii myös välttämään omia virheitään. Eikä koskaan tiedä milloin se unelma kala nappaa!

IMG_20160322_211950

-Tero Keinovaara

Leave a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *